Műszaki Magazin cikk

2008. december 8-án cikk jelent meg Felvillanyozó megoldások címmel a felszín alatti rendszerekről.

A teljes mértékben magyar tulajdonú, villamos berendezéseket tervező és gyártó cég legújabb fejlesztésével, a földfelszín alatti technológiával ismerkedhettünk meg a most ősszel megrendezett Roadshow keretein belül.

A JET-VILL Kft. 1994 óta létezik, főbb tevékenységi körük az erősáramú villamos kivitelezés, gyártás és kereskedelem. Nevükhöz fűződik számos innovatív villamos berendezés tervezése. A városkép szebbé tétele érdekében a JET-VILL Kft. kifejlesztett egy korszerű, új, a világon egyedülálló technológiát, amely már külföldön is nagy érdeklődést váltott ki.

A technológia lényege, hogy az eddig a városképet elrontó, sokszor akadályt jelentő erősáramú villamos berendezéseket a földfelszín alá telepítik, így megelőzve a vandalizmus okozta károkat és a lehetséges baleseteket. Az ún. JFA termékeket elsősorban frekventált közterületekre, rendezvények helyszínére szánják a tervezők, ahol a felszínen egyébként akadályoznák a közlekedést ezek a sokszor graffitikkel és ragasztott hirdetésekkel „díszített” berendezések. Az első olyan természetes hűtésű transzformátorállomás, amely átfogóan rendelkezik a megfelelő akkreditált tanúsító intézet minősítésével, a JFA transzformátorállomás.

A felszíni transzformátorállomások meglehetősen nagy helyet foglalnak el a közterületeken. A rosszul elhelyezett állomások akadályozhatják a gépkocsivezetőket a szabad kilátásban is. Többek között erre nyújt megoldást a JET-VILL Kft. föld alá telepíthető transzformátorállomása, amely fölött szabadon közlekedhetnek a járókelők, vagy az autósok. Az új technológia segítségével csökkenthető az elektromágneses sugárzás, valamint a ventilátor- és trafózúgás is. A berendezés tervezésekor megoldották a teljes rejtettség biztosítását, a talajvíz, vagy a felszíni vizek bejutásának megakadályozását, és a veszteséghő elvezetését.

Különböző rendezvények helyszínére ajánlott a cég másik innovatív terméke, az útburkolatba süllyeszthető JFA közterületi energiapontok elhelyezése. Alkalmazásukkal nem kell újra és újra megfizetni az energiaellátás telepítését, és kiküszöbölhető a rendezvényekre jellemző vastag kábelek lerakása a különböző fesztiválokon, ünnepségeken. Igény szerint ezek az energiapontok összetett megoldást nyújthatnak az ivóvíz és lefolyóvíz be/elvezetésére is. A termék automata nyitószerkezettel rendelkezik, fedele öntöttvas, vagy kikövezhető kivitelű lehet.

A JFA termékek harmadik csoportját a vízmentes berendezések alkotják. Ezeket a szintén a földfelszín alá telepíthető berendezéseket páramentes környezet és fokozott üzembiztonság jellemzi. A búvárharang elvén kialakított szekrénybe érzékeny elemek is építhetők, mivel az esetlegesen behatoló víz meghatározott szinten marad, nem éri el a feszültség alatt lévő egységeket, így biztosított a zavartalan üzemvitel, az áramszolgáltatás, és az internet- és kábeltévé-elérés.

Bár a JFA termékek ára magasabb, és telepítésük költségesebb, mint a felszínen elhelyezett társaiké, de a minimális karbantartási igényük és a további alkalmazási előnyök miatt irányadónak számítanak. Legfőbb előnyeik közé tartozik a környezet kímélése, az életminőség javítása, védelem a vandalizmus ellen, a balesetveszély elkerülése, újrahasznosítható anyagok alkalmazása és az üzembiztos működés. A cég JFA termékei iparjogvédelem alatt állnak, hiszen ez az új, magyar technológia a világon eddig egyedülállónak bizonyult. Büszkék lehetünk rá, hogy először a magyar tervezők valósították meg az innovatív célt, hogy berendezéseiket eltüntessék a földfelszínről egy szebb városkép kialakítása érdekében.

Műszaki Magazin, 2008/12


További érdekességek

Érdekességek

Új megnyert kutatás fejlesztési pályázat

Hír

Társaságunk “A JET-VILL Kft. páracsapda kifejlesztése” címmel támogatást nyert , a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program finanszírozásában a “Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” címmel és GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2019-00732 azonosítóval megjelent pályázati kiíráson. A pályázat befejezési dátuma: 2022. július 29. A támogatás mértéke 45%. A vissza nem térítendő támogatás összege: 56 186 772 Ft. A visszatéritendő

Bővebben

A JET-VILL Kft. védjegye JFA®

Hír

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala védjegyként bejegyezte a JFA kifejezést.

Bővebben

Előadás fejlesztésekről

Hír

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal felkérésére előadást tartottunk nagyszámú hazai és külföldi érdeklődőnek.

Bővebben

20 éves a JET-VILL

Hír

A 20 éves jubileumi rendezvényhez az alkalomhoz illő elegáns környezetet a Gróf Széchenyi István hajó biztosította.

Bővebben

Az Országház új technológiával

Hír

JFA CITYSMART felszín alatti berendezések gondoskodnak a Kossuth tér működéséről.

Bővebben

Intelligens páravédelem

Hír

Az új fejlesztésű JFA 400 POTECT készülék megóvja a kültéri berendezéseket a kondenzvíz képződéstől.

Bővebben

Abu Dhabi

Hír

Az Al Fallah streeten speciális felszín alatti berendezés vezérli a kétszer hat sávos út közvilágítását.

Bővebben

Megállapodás Kairóban

Hír

Megállapodás aláírása Egyiptom legnagyobb vállalatával a JFA felszín alatti berendezések szállításáról.

Bővebben

Road show

Hír

A JFA felszín alatti rendszerek fejlesztéseinek eredményeiről számoltunk be országos körutunkon.

Bővebben

Építészfórum cikk

Sajtó

2008. november 13-án cikk jelent meg Transzformátor a föld alatt címmel a felszín alatti rendszerekről.

Bővebben

Műszaki Magazin cikk

Sajtó

2008. december 8-án cikk jelent meg Felvillanyozó megoldások címmel a felszín alatti rendszerekről.

Bővebben

JFA elismerések

Hír

A JFA felszín alatti terméksor 2007-ben díjakat kapott, ezzel is igazolva az új technológia előnyeit.

Bővebben

Letölthető anyagok

Hír

Elérhetővé tesszük partnereink részére nyomtatott információs anyagainkat.

Bővebben

Munkáinkból

Hír

Képek elektromos kivitelezési projektjeinkről. Az egyik leglátványosabb projektünk a Fővárosi Állat- és Növénykertben volt.

Bővebben

Gázrugók nélkül

Hír

Új fejlesztésnek köszönhetően már nem csak gázrugók segítségével lehet a felszín alatti berendezéseket felnyitni.

Bővebben

Fejlesztési eredmény

Hír

Kutatás-fejlesztés eredményeként létrejött egy rendkívül hatékony hűtési rendszer felszín alatti alkalmazáshoz.

Bővebben

Kutatás-fejlesztési pályázat

Hír

Új technológia infokommunikációs és más rendszerek közterületi elhelyezési problémájának megoldására.

Bővebben

Barlangszínház

Hír

Fertőrákoson az ismert Kőfejtő is helyszíne volt a Kőszívű ember fiai című film forgatásának.

Bővebben